Arderile ilegale de deșeuri reprezintă un fenomen major cu impact asupra sănătății umane și a calității aerului din București și Ilfov. 

Fenomenul arderilor ilegale de deșeuri este unul mult mai complex decât se credea inițial. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a raportat la nivelul București-Ilfov peste 130 de intervenții în teren pentru incendiere de deșeuri, altele decât cele vegetale. În total, conform datelor ISU București Ilfov, au fost arse peste 870 de tone deșeuri în oraș și localitățile ilfovene.

La nivelul Capitalei și județului Ilfov nu este cunoscut câte locuințe nu sunt racordate la sistemul municipal de termoficare sau la rețeaua de gaze și folosesc încălzire cu sobe si/sau combustibili solizi.

Poluanții emiși în urma deșeurilor menajere, precum PET-uri, ambalaje, PVC, material textile, sunt mult mai periculoși decât arderea lemnului. Arderea deșeurilor celulozice, cum ar fi hârtia, este de treizeci de ori mai cancerigenă decât arderea lemnului uscat.

Particulele rezultate în urma arderilor de deșeuri sunt de 40 ori mai nocive față cele rezultate din arderea lemnului. Plasticul tip ABS din electrocasnice și electronice, eliberează compuși cu o toxicitate de 4.050 de ori mai mare decât a lemnului.


Incinerarea deșeurilor din plastic (PET, spuma poliuretanică, îmbrăcăminte) eliberează în aer de 100, până la 700 de ori mai multe hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) cu toxicitate de mii de ori mai ridicată în comparație cu emisiile generate de arderea lemnului.

 

Un proiect:

aer_live_logo-03

Gestionat de:

ecopolis_logo_01-03

Finanțat de:

primarie_logo-03

Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Primăriei Municipiului București / Consiliului General al Municipiului București și nu implică nicio responsabilitate din partea Autorității Finanțatoare.

© Copyright 2022